مرکز خدمات روانشناسی

موسسه علمی پژوهشی روان بنه ( شماره ثبت 7180)

مرکز خدمات روانشناسی

موسسه علمی پژوهشی روان بنه ( شماره ثبت 7180)

شیشه, امفتامین ها

شیشه, امفتامین ها

 

آمفتامین یا شیشه (AMPHETAMINES)

 

آمفتامین (AMPHETAMINES)

 

اسامی عامیانه: SPEED ،WHIZZ ،METH ،CRANK،

GLASS ،CHALK ،UPPERS ،FAST - شیشه

 

شکل ظاهری: گرد سفید رنگ و یا خاکستری، کپسول، قرص. بـرای آنـکه آفتی تامین قابل دود کردن گردد آن را کریستالیزه میکنند که در این صورت به آن ICE میگویند.

 

نحوه استعمال: استنشاق، دود کردن، تزریق و یا حل درون مایعات، خوراکی.

 

اثرات آنی: اثر آن 3 الی 4 ساعت بعد ظاهر میگردد، هیجان زدگی، اعتماد بنفس بالا، افزایش هوشیاری، پر انرژی، کاهش اشتها، بی خوابی، یک محرک میباشد.

 

خطرات: درکوتاه مدت سبب احساس اضطراب، افسردگی و خستگی پس از استعمال آن می شود، افزایش ضربان قلب و تنفس، اختلال در دید، خشکی دهان، سـرگـیـجـه و خشونت، مرگ ناگهانی و سکته قلبی. در دراز مدت سبب توهم، وحشتزدگی، کـاهش وزن، آسیب به مغز و حافظه، تشنج و مرگ میگردد.

 

 

شیشه، محرکی مرگ‌آور

 

 

 

یکی از موادمخدر جدید که در بازار قاچاق عرضه می‌شود آیس، شیشه یا کریستال است. وجه تسمیه این ماده‌محرک به این دلیل است که شکل ظاهری این ماده شبیه شیشه‌ به خرد و پودر شده یا تکه‌های ریز یخ یا خرده‌های ریز نبات است و به این دلیل به آن در کشور ما شیشه گفته و در اروپا و آمریکا بیشتر به نام آیس شناخته می‌شود. شابو که در آسیای جنوب‌شرقی و خاوردور رواج دارد نیز شباهت‌هایی با این ماده دارد. تحقیقات نشان می‌دهد مهم‌ترین ترکیب این ماده‌ محرک آمفتامین است. سابقه تولید و مصرف آمفتامین به قبل از جنگ جهانی دوم می‌رسد و در زمان جنگ جهانی دوم به عنوان یک داروی موثر در رفع افسردگی سربازانی که مشغول جنگ بودند یا نیروهایی که قرار بود چندین شبانه‌روز را به صورت پیوسته به نبرد مشغول باشند و فرصت استراحت نداشتند، برای بالا بردن سطح انرژی آنان استفاده می‌شد. با گذشت زمان و مشخص شدن عوارض خطرناک این ماده و اعتیاد به آن کاربرد این ماده به عنوان دارو به‌تدریج کنار گذاشته شد اما سوداگران و تولیدکنندگان موادمخدر استفاده از این ماده را در تهیه موادمخدر در دستور کار خود قرار دادند. شاید اولین و مهم‌ترین ماده‌ محرک که از آمفتامین به دست آمد و در سطح وسیع مورد مصرف قرار گرفت، اکستازی باشد. قرص اکستازی از چند سال پیش به ندرت در کشور ما مشاهده و مصرف می‌شد اما در سال‌های اخیر مصرف آن افزایش یافته و انواع و اقسام این قرص در بازار قاچاق مشاهده می‌شود است.

 شیشه

 نام اصلی این مواد آیس به معنای یخ است. دلیل اصلی نام‌گذاری این مواد این است که وقتی در مجاورت حرارت قرار می‌گیرد همانند یخ بخار می‌شود. شیشه در رده آمفتامین‌هاست و خاصیت محرکی دارد. مت آمفتامین از مشتقات کلاسیک آمفتامین است و در آزمایشگاه‌های غیرقانونی از داروهای ساده و ارزان ساخته می‌شود. این ماده با اشکال مختلف خوراکی، تزریقی یا استنشاقی و تدخینی (مانند سیگار) استفاده می‌شود. کریستال ماده‌ای شدیدا اعتیادآور است و به شکل پودری سفیدرنگ، بدون بو و تلخ وجود دارد که به راحتی در نوشابه‌های الکلی و غیرالکلی حل می‌شود. این ماده نیز مانند اکس، تاثیرات خطرناکی بر سلامت انسان دارد. افت حافظه، پرخاشگری و تهاجم، رفتارهای جنون‌آمیز و آسیب‌های قلبی و مغزی از عوارض مصرف آن است. با مصرف این ماده حالاتی مثل هیجان‌زدگی، بی‌تابی، تکلم صحیح و تند، کاهش خواب و اشتها و افزایش فعالیت‌های فیزیکی به وجود می‌آید و هیجانات جنسی یکی از علل ترغیب‌کننده جوانان برای مصرف این مواد است. اما به مرور این مواد اثرات مخربی بر قوا و عملکرد جنسی افراد مصرف‌کننده دارد. از عوارض خطرناک دیگر، انتقال بیماری‌های عفونی مثل هپاتیت و ایدز است.

 

    نام علمی

 نام علمی این ماده مخدر، مت آمفتامین است. این ماده محرک اعصاب است. مت آمفتامین گاهی اوقات توسط پزشکان برای بیماری‌های خاص تجویز می‌شود که با تاثیر مستقیم بر مکانیسم‌های مغز، شادی و هیجان در فرد ایجاد می‌کند که این دارو را به دارویی به شدت اعتیادآور تبدیل می‌کند. مصرف‌کننده ممکن است دچار حرکات تکراری شود. مت آمفتامین همچنین باعث اختلال شدید در خواب یا بی‌خوابی کامل می‌شود. مصرف‌کننده دچار بی‌اشتهایی شدید شده و ساعت‌ها و بعضا تا روزها اشتها به غذا ندارد ولو اینکه این ماده باعث تشنگی می‌شود و مصرف‌کننده مجبور است مقدار زیادی آب بنوشد.

 

نام‌های رایج

متا مفتامین نام‌های رایج متفاوت و همچنین نحوه‌شده مصرف متفاوتی دارد. در ایالات متحده آمریکا این ماده به نام‌های کریستال مت (Crystal Meth)، یخ (Glass Ice) و نام‌های دیگر و در ایران نیز با نام شیشه شناسایی می‌شود. میزان ابتلا به اعتیاد و مصرف موادمخدر در ایران بالاست. با وجود اقدامات مختلف قانونی و نظامی برای کنترل موادمخدر در ایران متاسفانه روند مصرف موادمخدر در بین جوانان شیوع یافته به‌ویژه افزایش مصرف موادمخدر جدید از مشکلات فعلی است که بهترین راه در مسیر مبارزه با این خطر، بالا بردن سطح آگاهی جامعه به ویژه جوانان و حمایت‌های صحیح خانوادگی است. یکی از موادمخدر خطرناک که اخیرا بین جوانان شایع شده، شیشه است. این ماده به عنوان محرک (نه مخدر) در مجالس رقص و مراکز فساد در کشورهای انگلیس و استرالیا بین جوانان رواج دارد.

 ترکیبات

ترکیب اصلی این ماده از آمفتامین (Amphetamine) گرفته شده که یک ماده محرک و اعتیادآور است و مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک می‌کند و از نظر شیمیایی اثر آن از آمفتامین بیشتر است. این مواد در لابراتوارهای غیرقانونی ساخته می‌شود و اسامی خیابانی مثل کریستال، یخ، Meth و شیشه دارد. این ماده، توهم زایی و اثرات محرک را باهم ایجاد می‌کند.

خطرات بهداشتی

    Methamphetamineوقتی وارد سیستم عصبی مرکزی CNS می‌شود، باعث آزاد شدن ناگهانی واسطه شیمیایی دوپامین (Dopamine) از مغز می‌شود که باعث تحریک سلول‌های مغزی و افزایش خلق و خو و حالت تهاجمی و غیرقابل کنترل و افزایش حرکات جسمی می‌شود که در صورت ادامه مصرف بعد از مدت طولانی علایم بدخلقی و افسردگی و علایم اختلال حرکتی مثل پارکینسون در فرد ظاهر می‌شود. این ماده به صورت داخل بینی و خوراکی و داخل رگ و کشیدنی مصرف می‌شود و بلافاصله بعد از مصرف حالتی به نام rush یا flash در فرد ایجاد می‌شود و افراد به سرعت اعتیاد پیدا می‌کنند و مجبورند هر روز مقدار مصرف را زیاد کنند. مصرف این ماده می‌تواند باعث کاهش اشتها برای روزها، افزایش تعداد تنفس، افزایش فعالیت فیزیکی، افزایش دمای بدن و تحریک پذیری و بی‌خوابی طولانی شود (مصرف‌کنندگان این ماده در ابتدای مصرف گاه تا 72 ساعت حتی یک دقیقه هم نمی‌خوابند) و گیجی، لرزش و تشنج، اضطراب و بدبینی و خشونت را سبب شده که تشنج و افزایش زیاد دمای بدن گاهی باعث مرگ افراد می‌شود. همچنین با صدمه روی عروق باعث سکته‌های مغزی و قلبی می‌شود. یکی از عوارض روانی آن ایجاد بیماری روانی شبیه اسکیزوفرنی است که شامل توهمات بینایی، شنوایی‌، بدبینی و پرخاشگری است. خیره شدن به یک نقطه خاص برای چندین ساعت و همین‌طور رفتارهای بی‌پروا از حالات نشئگی این ماده محسوب می‌شود. تکان دهنده‌ترین اثر شیشه، تغییر خصوصیات ظاهری و فیزیکی معتادان است. دندان‌ها سیاه، پر از جرم و کرم خورده است، به سرعت لاغر می‌شوند، زخم‌هایشان دیر خوب می‌شود، پوست‌شان طراوت خود را از دست می‌دهد. بعضی از معتادان در توهم‌هایشان موجودات زنده‌ای را می‌بینند که زیر پوست‌شان حرکت می‌کنند و در تلاش برای شکار این موجودات، تمام بدن‌شان را زخمی می‌کنند. مصرف این ماده به تدریج در بین جوانان افزایش یافته و طبق بررسی در سال 2004 میلادی در ایالات متحده آمریکا 2/6درصد از دانش‌آموزان دبیرستانی حداقل یک‌بار مصرف شیشه را تجربه کرده‌اند. متاسفانه افراد شیاد تبلیغ این ماده را در ایران با عنوان نشئه‌آور ولی بدون اعتیاد عنوان می‌کنند ولی این طور نیست و علاوه بر اعتیاد می‌تواند مرگ‌آورهم باشد. اطلاع‌رسانی و معرفی صدمات جسمانی و روانی جدی این ماده از طریق رسانه‌های عمومی می‌تواند از گسترش مصرف این ماده خطرناک جلوگیری کند.

 طرز مصرف

شیشه توسط پایپ که یکی از لوازم آزمایشگاهی است کشیده می‌شود. مقدار خیلی کمی از شیشه را داخل گودی پایپ ریخته زیر آن را حرارت می‌دهند که در اثر این حرارت شیشه بخار شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

آثار مصرف

مصرف شیشه آثار زیانبار گسترده‌ای دارد که شامل این موارد می‌شود: احساس سرزندگی و سرحالی‌- افزایش ضربان قلب - افزایش توانایی جنسی - افزایش هوشیاری-افزایش اشتها - کاهش خواب و آرامش- پرحرفی - تولید افکار بدبینانه- بی‌قراری - خلق تحریک پذیر- افزایش شدید میل جنسی در خانم‌ها - افزایش فعالیت بدنی- تغییرات ظاهری و لاغری مفرط.

عوارض عدم مصرف (خماری(:

پرخاشگری - کاهش توانایی جنسی- عدم کنترل روانی - انواع اختلالات پارانویی (بدبینی) - ایجاد وابستگی روانی شدید - احساس گم گشتگی (چیزی گم کردن) - مرگ مغزی - اختلال اسکیزوفرنی (ازنوع آشفته) - خلق تحریک‌پذیر - عصبی بودن و بهانه‌جویی - احساس بی‌حوصلگی- احساس کسلی و سستی (کم انگیختگی) از جمله عوارض عدم مصرف این ماده در معتادان است.

ملاحظات:

    - در مورد کسانی که شیشه مصرف می‌کنند باید این نکته را یادآور شد که اگر فرد خوشحال باشد، بعد از مصرف شیشه خوشحال‌تر می‌شود و اگر ناراحت باشد بعد از مصرف شیشه این ناراحتی تشدید می‌شود زیرا شیشه این خاصیت را دارد که به احساس فرد شدت ‌بخشد (اصطلاح فاز چسباندن(.

    - نکته مهم دیگر در مورد شیشه این است که شیشه به‌خاطر ترکیب شیمیایی پیچیده‌ای که دارد، می‌تواند اثر مخدرها را طولانی‌تر کند و فرد بعد از مدتی که از مصرفش گذشت شدیدا به موادمخدر خصوصا هرویین وابستگی پیدا می‌کند.

    - این نکته به غلط در بین جوانان و اکثر خانم‌ها باب شده است که چون شیشه اعتیاد ندارد برای بدن‌سازی بسیار مفید است زیرا فرد بعد از مصرف شیشه، فعالیت بدنی‌اش زیاد شده، این فعالیت بدنی شدید و خستگی‌ناپذیر باعث لاغری و تناسب اندام وی می‌شود که این باور شدیدا اشتباه است. همچنین تصور غلطی در بین اقشار مختلف مردم وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف شیشه برای درمان افسردگی مناسب است.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.